Livrare și Retur gratis de la 250lei.

Bijuteriile ”fairtrade” și comerțul echitabil

Publicat la data de 16 August 2017

Știm că îți alegi bijuteriile în funcție de design și preț, dar ai stat vreodată să te gândești cine le produce și în ce condiții? ”Fairtrade” sau comerțul echitabil este din ce în ce mai popular și în România și aduce multiple beneficii și consumatorilor finali, dar mai ales producătorilor.

Comețul echitabil poate fi descris foarte simplu: companii din țări dezvoltate plătesc un preț corect pentru produsele și munca celor din țări subdezvoltate. Indiferent că vorbim despre boabe de cafea sau banane ori spre exemplu, aur extras din Peru, a plăti un preț corect înseamnă că muncitorii care produc aceste bunuri vor fi plătiți cinstit astfel încât să poată duce o viață decentă și să își poată permite toate lucrurile esențiale: de la hrană și îmbrăcăminte la asistență medicală și educație. De asemenea, condițiile în care muncitorii își desfășoară activitatea trebuie să se ridice la anumite standarde.

Cum aflii dacă produsul pe care l-ai cumpărat este fairtrade? Cel mai ușor este să te uiti după acreditări. Producătorii care fac parte din Organizatia Mondială a Comerțului Echitabil - World Fair Trade Organisation (WTFO) sau Organizația Britanică a Magazinelor care Comercializează Echitabil - Britsh Association of Fair Trade Shops (BAFTS) sunt dedicați respectării principiilor comerțului echitabil.

Când vine vorba despre bijuterii trebuie să ții cont de faptul că aceste standarde nu există pentru toate materialele. Spre exemplu, există standarde de comerț echitabil pentru aur și argint, dar nu și pentru alamă.

Totuși care sunt beneficiile comerțului echitabil? Le-am grupat pe cele mai importante în patru categorii:

 

1. Pot fi urmărite.

Metalele obținute din minerit artisanal, la scară mică, sunt foarte ușor de urmărit înapoi către producătorul inițial, spre deosebire de metalele obținute din mineritul la scară industrială. În acest mod bijuteriile devin ”fața” unor oameni reali, crează o conexiune între oameni, nu reprezintă doar imaginea unei piețe globale.

  

2. Beneficii financiare pentru mineri și familiile lor.

Nu există o persoană interpusă între mineri, adică producătorii direcți, și cumpărători, astfel că minerii pot cere prețul exact cât consideră ei că este cazul. Se elimină exploatarea minerilor și în unele cazuri sărăcia. Mai mult, comunitățile minerilor primesc fonduri pentru a le investi unde au cea mai mare nevoie: în școli sau echipamente mai bune.

 

3. Mineritul devine mai sigur și mai echitabil.

În multe cazuri mineritul artisanal este dominat de sărăcie, condiții de muncă primejdioase, folosirea de chimicale periculoase și piață controlată de vânzătorii locali, DAR cei de la fairtrade luptă împotriva acestor lucruri! Standardele fairtrade cer minelor să respecte niște condiții stricte de siguranță și sănătate, nu permit angajarea persoanelor sub 18 ani , iar femeile sunt încurajate să se angajeze în sectoarele de sortare și extracție, mai puțin în cel de minerit efectiv.

 
4. Beneficii pentru mediul înconjurător.

Fundația Fairtrade educă muncitorii despre riscurile folosirii chimicalelor periculoase precum cianură și mercur și le pune la dispoziție echipament care să îi ajute să lucreze în siguranță cu aceste subtanțe care atfel pot produce grave probleme de sănătate și afectează mediul. Mai mult, fundația Fairtrade încearcă să găsească alternative la folosirea chimicalelor periculoase și moduri de a reduce emisiile poluante produse de minerit.

  Ce înseamnă însă toate acestea pentru consumatorul bunului finit, în cazul nostru bijuteriile? Faptul că minerii primesc un preț corect pentru metalele extrase, că lucrează într-un mediu sigur cu echipamente moderne și performante însemnă o calitate superioară a materialelor produse, deci consumatorii se vor bucura nu numai de un produs etic ci și calitativ și vor ajuta industria să facă un pas în plus spre un viitor mai bun.

  Citește mai multe articole

  0 comentarii

  Comentariu

  Toate comentariile sunt verificate înaintea postării

  .

  Caută în magazinul nostru